Algemene Verhuurvoorwaarden

1 September 2020

PlayFree is een geregistreerde handelsnaam van PlayFree (ingeschreven in het KvK handelsregister onder nummer: 81110391).

Artikel 1 - Definities

1.1. Verhuurder: PlayFree, gevestigd en kantoorhoudende aan Marienburg 328, 1112 WM te Diemen.

1.2. Huurder: elke natuurlijke persoon, al dan niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf en elke rechtspersoon of andere rechtsvorm welke tot Verhuurder in contractuele relatie staat krachtens een met Verhuurder gesloten Overeenkomst.

1.3. Overeenkomst: de tussen Verhuurder en Huurder aangegane overeenkomst, waarop deze Algemene Verhuurvoorwaarden van toepassing zijn, alsmede eventuele aanvullende voorwaarden.

Artikel 2 - Toepasselijkheid

2.1. De Algemene Verhuurvoorwaarden van Verhuurder zijn van toepassing op alle offertes, aanbiedingen, hoe ook genaamd en op de aangegane Overeenkomst.

2.2. Huurder welke eenmaal met instemming van deze Algemene Verhuurvoorwaarden is gecontracteerd, stemt in met de toepasselijkheid van deze Algemene Verhuurvoorwaarden bij totstandkoming van een latere Overeenkomst tussen Huurder en Verhuurder.

2.3. Indien Huurder in haar correspondentie met betrekking tot Overeenkomst zou verwijzen naar andere voorwaarden of anderzijds door Huurder gehanteerde andersluidende voorwaarden worden uitdrukkelijk van de hand gewezen en binden de Verhuurder niet, behoudens indien en voor zover de Verhuurder daarmee uitdrukkelijk schriftelijk heeft ingestemd.

2.4. Eventuele ingestemde afwijkingen van deze voorwaarden door de Verhuurder te eniger tijd toegepast ten voordele van de Huurder geven laatstgenoemde nimmer het recht zich daarop later te beroepen of de toepassing van deze afwijkingen als vaststaand voor zich op te eisen.

Artikel 3 - Offertes en aanbiedingen

3.1. Alle offertes en aanbiedingen door Verhuurder zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. Een offerte dan wel een aanbieding is gebaseerd op de door Huurder verstrekte gegevens. Verhuurder is gerechtigd een vrijblijvende offerte dan wel aanbieding te herroepen binnen 5 werkdagen na dagtekening door Huurder. In dat geval komt tussen partijen geen Overeenkomst tot stand.

3.2. Een offerte dan wel aanbieding door Verhuurder is geldig gedurende twee kalenderweken na dagtekening daarvan, waarna deze automatisch vervalt.

3.3. Eventuele aanvullende afspraken, toezeggingen of mededelingen gemaakt of gedaan door medewerkers van Verhuurder, of namens Verhuurder gemaakt of gedaan door andere personen die als vertegenwoordiger optreden, binden Verhuurder slechts indien deze afspraken, toezeggingen of mededelingen door haar tot vertegenwoordiging bevoegde bestuurders, of door dezen hiertoe gemachtigde personen uitdrukkelijk schriftelijk zijn bevestigd.

Artikel 4 - Totstandkoming Overeenkomst

4.1. Overeenkomst komt slechts tot stand indien Verhuurder de aanvraag uitdrukkelijk schriftelijk heeft aanvaard of bevestigd, dan wel met de uitvoering daarvan een begin heeft gemaakt. Dit laatste geldt eveneens in geval goederen van Verhuurder in ontvangst zijn genomen door personeel, vertegenwoordigers of tussenpersonen van Huurder. 

4.2. De aanvaarding dient binnen een termijn van twee kalenderweken Verhuurder te hebben bereikt, waarna deze automatisch vervalt.

4.3. Indien Huurder bij aanvaarding verwijst naar andere Algemene Verhuurvoorwaarden dan toekomende aan Verhuurder als zijnde gedeponeerd in het KvK handelsregister onder nummer: 81110391, komt aan deze verwijzing geen werking toe en gelden bij uitsluiting de onderhavige Algemene Verhuurvoorwaarden.

4.4. Door ondertekening of een bevestiging van Overeenkomst stemt Huurder met de inhoud daarvan in.

Artikel 5 - Prijzen

5.1. De door Verhuurder opgegeven prijzen luiden, tenzij uitdruk­kelijk anders aangegeven, in Euro’s exclusief BTW en zijn gebaseerd op de ten tijde van de offerte of aanbieding bestaande prijzen, lonen, be­lastingen, vrachtkosten en dergelijke. Wanneer één of meerdere van deze prijscomponenten sedert de aanbieding is verhoogd, heeft Verhuurder het recht de prijs dienovereen­komstig aan te passen, ook al vindt wijziging plaats ingevolge reeds bij de offerte of aanbie­ding voorziene omstandigheden. Verhuurder zal Huurder schriftelijk in kennis stellen van de prijsverhoging.

5.2. Prijsverhogingen binnen 3 kalendermaanden na totstandkoming van Overeenkomst zijn alleen toegestaan indien zij het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen.

5.3. Prijsverhogingen vanaf 3 kalendermaanden na totstandkoming van Overeenkomst zijn alleen toegestaan indien Verhuurder dit bedongen heeft en:

5.4. Deze het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen; of

5.5. Huurder, niet handelende in de uitoefening van een beroep of bedrijf, de bevoegdheid heeft Overeenkomst op te zeggen met ingang van de dag waarop de prijsverhoging ingaat.

5.6. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van druk-, zet- en typefouten. Voor de gevolgen van druk-, zet- en typefouten wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. Bij druk-, zet- en typefouten is Verhuurder niet verplicht het product volgens de foutieve prijs te leveren.

Artikel 6 - Schoonmaakkosten

6.1. De huurmaterialen worden door Verhuurder schoon en gebruiksklaar geleverd. Huurder dient de huurmaterialen schoon te retourneren, tenzij schriftelijk anders overeengekomen. Indien de huurmaterialen vuil retour komen zal door Verhuurder schoonmaakkosten in rekening worden gebracht.

Artikel 7 - Annulering

7.1. Annulering van Overeenkomst door Huurder is mogelijk tot 24 (vierentwintig) uren voor het moment van uitvoering van Overeenkomst. Annulering dient schriftelijk te geschieden. Het moment waarop Verhuurder het schrijven ontvangt is beslissend voor het moment van annulering.

7.2. In geval van annulering brengt Verhuurder annuleringskosten in rekening;

7.3. 20% van de totale huurprijs, ingeval wordt geannuleerd binnen 4 tot 7 dagen voor de overeengekomen huurperiode;

7.4. 50% van de totale huurprijs, ingeval wordt geannuleerd vanaf 3 dagen voor de overeengekomen huurperiode en;

7.5. 100% van de totale huurprijs, indien wordt geannuleerd op de dag zelf van de overeengekomen periode.

7.6. Indien Huurder de uitvoering verplaatst naar een datum binnen 1 jaar na de originele datum van Overeenkomst kan deze eenmalig kosteloos worden verplaatst, onder voorbehoud van beschikbaarheid van huurmaterialen.

7.7. Verhuurder heeft het recht Overeenkomst te annuleren dan wel het tijdstip van verhuur in overleg met Huurder te wijzigen, tot 7 dagen voor het moment waarop Overeenkomst zou worden uitgevoerd. Huurder heeft in dit geval geen recht op schadevergoeding uit welke hoofde dan ook.

Artikel 8 - Betalingen en verzuim

8.1. Betaling dient vooraf, per bankoverschrijving ten minste 3 dagen voor aanvang van huur te geschieden of per pintransactie bij het ter beschikking stellen van de huurmaterialen. 

8.2. Betaling van eventuele bijkomende kosten op grond van het vuil, beschadigingen, niet of te laat afleveren van de gehuurde materialen, waaronder emballage, dient achteraf per bankoverschrijving te geschieden of per pintransactie bij het retourneren van de gehuurde materialen. Huurder ontvangt achteraf een factuur voor bovengenoemde kosten.

8.3. Na het verstrijken van de betalingstermijn is Huurder van rechtswege in verzuim en zijn alle vorderingen van Verhuurder op Huurder zonder schriftelijke ingebrekestelling onmiddellijk opeisbaar en heeft Verhuurder het recht de uitvoering van Overeenkomst op te schorten, totdat Huurder aan alle opeisbare verplichtingen heeft voldaan. In geval van overlijden, het voornemen tot aanvraag of aangifte van faillissement, surseance van betaling of het voornemen tot een onderhandse schuldsanering of liquidatie van de (onderneming van) Huurder zijn de verplichtingen van Huurder onmiddellijk opeisbaar.

8.4. Zodra Huurder in verzuim is, is zij een wettelijke rente verschuldigd (2% voor consumenten en 8% voor organisaties/bedrijven) per maand, of gedeelte daarvan. De kosten voortvloeiende uit het vorderen van het openstaande bedrag door middel van incasso met een wettelijk minimum van € 40,00 komen ten laste van Huurder. Indien Verhuurder aantoont hogere kosten te hebben gemaakt, komen ook deze voor vergoeding in aanmerking.

8.5. Door Huurder gedane betalingen strekken eerst ter afdoening van de verschuldigde rente en kosten, en vervolgens van de opeisbare facturen die het langst openstaan. Alle betalingen door huurder dienen te geschieden zonder enig recht op opschorting, korting of verrekening.

8.6. In elk geval bij non-betaling, surseance van betaling, faillissement, stillegging, liquidatie of ondercuratelestelling van Huurder, zijn alle vorderingen van Verhuurder op Huurder direct en in hun geheel opeisbaar, is Huurder gehouden tot onmiddellijk teruggave van de gehuurde zaken en heeft Verhuurder het recht zich toegang te verschaffen tot de terreinen en gebouwen van Huurder en deze te betreden, teneinde de betreffende huurmaterialen in bezit te nemen. Alle hiermee gemoeide kosten en dientengevolge door Verhuurder geleden schade komen voor rekening van Huurder.

Artikel 9 - Uitvoering

9.1. Bij uitvoering van Overeenkomst is Verhuurder gerechtigd tot ter beschikkingstelling van geringe afwijkende of soortgelijke huurmaterialen, zonder dat dit grond voor ontbinding van Overeenkomst oplevert.

9.2. Indien Huurder de huurmaterialen zelf afhaalt, kan dit alleen op de overeengekomen dag op de overeengekomen tijd. Het retourneren van de huurmaterialen moet gebeuren op de overeengekomen dag op de overeengekomen tijd. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen. Alle door Verhuurder bezorgde huurmaterialen worden op de door Huurder opgegeven plaats van bestemming naast het vervoermiddel gelost. Gevolgen van een verkeerd opgegeven adres komt voor rekening van Huurder.

9.3. Onder de plaats van bestemming wordt verstaan, de plaats waar de terbeschikkingstelling dient te gebeuren, deze plaats moet direct bereikbaar zijn voor de vervoermiddelen van Verhuurder, dan wel een laad- of lospunt op maximaal 10 meter afstand. Voor de terbeschikkingstelling op een andere plaats dan de werkplek kan een toeslag in rekening worden gebracht.

9.4. Verhuurder is gerechtigd om, ter nakoming van haar verplichtingen uit Overeenkomst, (gelijksoortig) huurmateriaal (evt. inclusief personeel) bij een derde in te huren.

9.5. Afspraken tussen Verhuurder en Huurder betreffende het moment waarop Huurder over de door hem gehuurde huurmaterialen kan beschikken (hieronder in deze Algemene Verhuurvoorwaarde tevens te verstaan: anderszins ter beschikking gestelde zaken), zullen door Verhuurder met de grootst mogelijke zorg in acht worden genomen. In geval van (dreigende) overschrijding zal Verhuurder met Huurder in contact treden teneinde in goed onderling overleg hieromtrent nieuwe afspraken te maken.

Artikel 10 - Verzekeringen

10.1. De huurmaterialen zijn tijdens bezit van Huurder niet verzekerd, Huurder dient hier zelf zorg voor te dragen. Huurder is dan ook verplicht alle ontstane schade, door welke omstandigheid dan ook, tijdens de beschikbaarstelling middels haar eigen verzekering aan Verhuurder te vergoeden. Zie verder Artikel 13, paragraaf 13.2.

Artikel 11 - Eigendomsvoorbehoud

11.1. De huurmaterialen blijven te allen tijde eigendom van Verhuurder, ongeacht de duur van Overeenkomst. Indien Huurder zich opzettelijk gehuurde toe-eigent, is er sprake van verduistering. Overeenkomst wordt door het niet tijdig retourneren van het gehuurde niet verlengd, tenzij anders uitdrukkelijk schriftelijk overeengekomen en vastgelegd, hoewel het risico volledig bij Huurder blijft.

11.2. Huurder is, behoudens schriftelijke toestemming van Verhuurder, niet gerechtigd de huurmaterialen te vervreemden, te verpanden of anderszins ten behoeve van derden te bezwaren.

11.3. Huurder zal Verhuurder onmiddellijk in schrift op de hoogte stellen indien de huurmaterialen in beslag wordt genomen of anderszins aanspraak wordt gemaakt op de huurmaterialen. Indien Huurder kennis draagt van een mogelijke beslag op de huurmaterialen, dient zij Verhuurder op de hoogte te stellen. Bovendien zal Huurder aan Verhuurder op zijn eerste verzoek hiertoe, mededelen waar de betreffende huurmaterialen zich bevinden.

11.4. Bij beslag op de huurmaterialen, (voorlopige) surseance van betaling of faillissement van Huurder, zal Huurder de beslagleggende deurwaarder, bewindvoerder of curator, onmiddellijk op de hoogte stellen van de (eigendoms-)rechten van Verhuurder.

Artikel 12 - Reclames

12.1. De door Verhuurder ter beschikking gestelde huurmaterialen worden geacht aan Overeenkomst te beantwoorden, met uitzondering van het in 9.1 genoemde.

12.2. Huurder dient op het moment van ter beschikkingstelling van de huurmaterialen te controleren of de huurmaterialen beantwoorden aan Overeenkomst en dient eventuele gebreken onmiddellijk, althans binnen 3 uur na in ontvangstneming, gespecificeerd schriftelijk aan Verhuurder te berichten. Vanaf het moment van ingebruikname van de huurmaterialen vervalt het recht tot reclameren.

Artikel 13 - Aansprakelijkheid

13.1. Verhuurder is slechts aansprakelijk voor directe schade die is veroorzaakt door haar opzet of grove schuld. Ieder aansprakelijkheid van Verhuurder is beperkt tot de netto factuurprijs.

13.2. Vanaf het moment van terbeschikkingstelling tot aan retourname van de huurmaterialen waaronder emballage is Huurder volledig aansprakelijk voor verlies, beschadiging, breuk en iedere kwaliteitsvermindering van de huurmaterialen door welke oorzaak dan ook en is zij gehouden alle hieruit voortvloeiende schade aan Verhuurder te vergoeden. De schade wordt door telling bij aankomst in het magazijn van Verhuurder door Verhuurder vastgesteld. De telling door  Verhuurder is voor partijen bindend.

13.3. Indien bij terbeschikkingstelling op verzoek van Huurder de huurmaterialen op een andere plek dan de werkplek ter beschikking moeten worden gesteld, komen extra gemaakte kosten die ontstaan naar aanleiding van de uitvoering van dit verzoek voor rekening en risico van Huurder.

13.4. Huurder dient alle door Verhuurder mondeling en schriftelijk gegeven instructies ten aanzien van het (veilig) gebruik van het ter beschikking gestelde materiaal op te volgen.

13.5. Huurder is verplicht kennis te nemen van de geldende instructies voor het gebruik van het gehuurde. Deze instructies dient Verhuurder mee te leveren met de huurmaterialen en moeten door Verhuurder op verzoek beschikbaar worden gesteld.

13.6. Indien Huurder de verantwoordelijkheid over het gehuurde overdraagt aan een derde persoon gaat de verplichting tot verschaffing van de veiligheidsregels over van Verhuurder aan Huurder. Huurder blijft desondanks hoofdelijk aansprakelijk voor naleving van deze instructies.

13.7. Bij het niet naleven van de veiligheidsregels door Huurder zal Verhuurder elke vorm van aansprakelijkheid voor schade aan het gehuurde of gevolgschade aan personen of materiaal door het gehuurde nadrukkelijk van de hand wijzen.

13.8. Indien in Overeenkomst is opgenomen dat Verhuurder ook het toezicht op de veiligheidsregels verzorgt, is Verhuurder gerechtigd gebruik van het gehuurde onmiddellijk te staken wanneer blijkt dat de veiligheidsregels niet (meer) kunnen worden nageleefd. Dit naar inzicht van Verhuurder en zonder recht op vergoeding aan Huurder.

Artikel 14 - Overmacht

14.1. Onder overmacht wordt verstaan omstandigheden die de nakoming van de verbintenis verhinderen en die niet aan Verhuurder zijn toe te rekenen. Onder overmacht wordt in ieder geval begrepen: stormachtig weer vanaf windkracht 5 (vijf), (transport) vertragingen, geen of onvolledige aflevering door huurders van Verhuurder, niet voorziene stagnatie bij toeleveranciers of andere derden, stakingen, algemene vervoersproblemen en het niet kunnen verkrijgen van voor de nakoming van Verhuurder van Overeenkomst benodigde zaken of diensten.

14.2. Tijdens overmacht worden de leverings- en andere verplichtingen van Verhuurder opgeschort. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door Verhuurder niet mogelijk is, langer duurt dan 24 (vierentwintig) uur zijn beide partijen bevoegd Overeenkomst te ontbinden, zonder dat in dat geval enige verplichting tot schadevergoeding bestaat of ontstaat.

14.3. Indien Verhuurder bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen is zij gerechtigd het reeds ter beschikking gestelde, dan wel het gedeelte dat ter beschikking kan worden gesteld afzonderlijk in rekening te brengen als betrof het een afzonderlijke Overeenkomst.

Artikel 15 - Ontbinding

15.1. Verhuurder heeft in de hieronder omschreven gevallen het recht Overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling geheel of gedeeltelijk, met onmiddellijke ingang te ontbinden, dan wel de uitvoering van alle reeds gesloten overeenkomsten of gedeelten daarvan, die op dat moment nog moeten worden uitgevoerd, op te schorten totdat volgens hem voldoende zekerheid is gesteld:

15.2. indien Huurder één of meer van zijn verplichtingen niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt;

15.3. indien Huurder in staat van faillissement geraakt of surséance van betaling aanvraagt, een akkoord aanbiedt of anderszins insolvabel blijkt;

15.4. indien nakoming van Overeenkomst ten gevolge van overmacht blijvend verhinderd of bemoeilijkt wordt, dan wel (verdere) uitvoering door Verhuurder redelijkerwijs bezwaarlijk is. In geval van ontbinding als hiervoor bedoeld is Verhuurder nimmer tot welke vorm van schadevergoeding dan ook gehouden. Huurder is gehouden Verhuurder te vrijwaren ter zake van eventuele vorderingen van derden, die ten gevolge van de ontbinding ontstaan. In geval van ontbinding, als bedoeld in 1 is Huurder gehouden alle reeds door Verhuurder gemaakte kosten terstond te vergoeden en ze verder schadeloos te stellen door betaling van 10% van de overeengekomen prijs, onverminderd het recht van Verhuurder om volledige schadeloosstelling te vorderen.

15.5. Indien nieuwe afspraken zijn gemaakt (Artikel 9, paragraaf 9.5) en Verhuurder neemt deze niet in acht, heeft Huurder het recht Overeenkomst te ontbinden en wel twee weken na ontvangst door Verhuurder van een aangetekende sommatie tot nakoming van Overeenkomst, wanneer aan deze sommatie geen gehoor is gegeven. Verhuurder aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de schade die het gevolg is van de in dit artikel bedoelde overschrijding.

Artikel 16 - Slotbepaling en rechtskeuze

16.1. Op Overeenkomst is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing.

16.2. Alle geschillen betreffende de totstandkoming, de uitleg of de uitvoering van Overeenkomst of daaruit voortvloeiende nadere overeenkomsten zullen voor zover behorende tot de competentie van de Arrondissementsrechtbank bij uitsluiting worden beslist door de rechter van het arrondissement waarbinnen Verhuurder is gevestigd. Een geschil is aanwezig, indien één der partijen zulks stelt.